събота, 28 юни 2008 г.

Черното злато - Петрола и петролната криза 1973

Предполагам няма човек, който да не се интересува от цената на Петрола или черното злато както го наричат. Особено напоследък, когато отвсякъде ни облъчват с новините за новите рекорди за цените на петрола. Предполагам е излишно да казвам съвременното общество колко е зависимо от петрола и от петролните продукти - не само от горивата.

Та реших е така съвсем леймърски да се поровя и да разгледам назад във времето разни интересни неща за него.


Едно от най-фундаменталните е Петролната криза през 1973 година. Аз ще се опитам да преразкажа, а който иска може да си чете в оригинал.
Какво се случва накратко:
1973 на еврейския празник Йом Кипур, Сирия и Египет, подкрепяни от други Арабски страни нападат заедно Израел. Войната е известна като  войната от Йом Кипур.

Израел успява да отблъсне нападателите, с помощта на САЩ и страни от Западна Европа.
Като отговор арабските страни, членове на ОПЕК + Сирия и Египет спират доставките на суров петрол за САЩ и страните от западна европа, помагащи на Израел. Интересното е, че Великобритания ( една от "учредителките" на Израел не е в това число, понеже запазва неутралитет).
В резултат цената на петрола скача 5 пъти от 16 долара за барел до 75 долара за барел.
Ембаргото трае само 6 месеца но има огромен икономически ефект и последствия.
САЩ създават специално министерство и Стратегически резерв, който може да побере към 700 милиона барела петрол (мисля че внасят към 11 милиона на ден). Нивото на резерва се анонсира като икономически показател и оказва доста голямо влияние върху цената на Петрола.
По време на ембаргото въвеждат максимална скорост от 90км/ч.
Въвежда се "daylight saving time" изместване на часовника на лятно и зимно време, с цел иконимия на енергия. На пазара им навлизат икономични японски автомобили, които в последствие завладяват американсия пазар дори се налага  САЩ да слагат годишни квоти, но това е друга история.
В Канада бедната провинция Алберта - богата на петролни залежи процъфтява. Бившия СССР също се облагодетелства от високите цени и намаления добив.

Някои от специалистите обявяват тази криза като третата световна война. Арабския свят осъзнава какво мощно оръжие държи, и след кризата цената на петрола никога не се връща на предишните нива. Нещо повече продължава да расте подкрепен от рецесия и инфлация свързана с отвързването на валутите, но затува друг път.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ти луд ли си, как 75 долара на барел :)